Кухня в скандинавському стилі

Кухня в скандинавському стилі - чудовий варіант для тих, кому подобається чистота, простір і прохолода. Такий североевропейский інтер'єр нагадує тільки випав, незайманий сніг. У ньому є і вкраплення сірого, синього, бежевого кольорів, але головну роль тут відіграє білий. Детальніше про характерні риси скандинавського стилю в інтер'єрі кухні буде розказано нижче.


Основні особливості скандинавського стилю

Скандинавський стиль запозичений у жителів холодного Півночі. Здебільшого пейзажі Норвегії, Швеції, Данії - це засніжені вершини, льодисті річки, звивисті фіорди, серпанок туману, іскристий іній на деревах і яскраві вогники у вікнах компактних будиночків. Таким чином, сама природа надихає людей використовувати звичні морозні відтінки в інтер'єрі. Насичені ягідно-фруктові кольору здаються тут цілком далекого екзотикою, а ось чисті тони води, гірських хребтів і неба виглядають дуже доречно.


Для скандинавського стилю характерна простота, лаконічність, чіткі лінії і велика кількість світла. Сонце - рідкісний гість у північних краях, тому його відсутність компенсується великою кількістю точкових ламп, що світяться стрічок, світильників. Глянцевий білий, сріблястий, дзеркала, скла, хромовані поверхні відбивають промені, роблячи будинок просторіше і наповнюючи його свіжістю.

Вибираємо колір для кухні в скандинавському стилі

Нордичний дизайн передбачає спокійну гаму, але це не різкий чорно-білий модерн і не промисловий лофт. Він ближче до природи, тому тут допускаються натуральні вкраплення: рожево-золотисті промені заходу, зеленуваті відтінки лісу, глибока синява озер, мармурові переливи каменів. Щоб інтер'єр кухні в скандинавському стилі був гармонійним, можна просто використовувати палітру кольорів і текстур з зимового північноєвропейського пейзажу.


Біла кухня

Чистий, без будь-яких домішок, цей колір є незамінним фоном для скандинавського стилю. Білий обов'язково повинен бути присутнім в обробці стелі і, бажано, стін. Він може бути дзеркально гладким або матовим, пухнастим.

Кухня в пастельних тонах

Коли на сніг падає відсвіт заходу, а світло-сірі хмари підфарбовують пурпурно-рожевим і золотим, настає час зимового чарівництва. Кольори північного сяйва будуть ефектно виглядати у вигляді декоративних акцентів, але найкраще застосовувати їх для освітлення. Переливи від фіолетового до сонячно-жовтого легко можна відтворити за допомогою кольорових лампочок.

сіра кухня

У норвезьких ландшафтах він займає багато місця: нависають хмари, туман, темніє вечірній ліс, стрімкі скелі, каміння, дороги і струмки. З одою боку, сірий колір може бути металевим, глянсовим, з іншого - трохи шорстким або димчасто-клубистов, срібним, напівпрозорим або майже чорним. Все це дозволяє беззастережно комбінувати сірий в обробці, техніці, меблів, а також декорі.


синя кухня

Глибокий колір темної води або остуджувати небесний в будь-якому випадку повинен бути гладким. Він може послужити незвичайним контрастним фоном для білого, сталевого або дерев'яного гарнітура. Дуже красиво виглядає меблі, кераміка, настінні прикраси холодних синіх відтінків.

Колір вибіленого дерева

Фактура освітленого дуба, ялини, сосни надає скандинавському інтер'єру кухні спокій, робить його більш теплим і затишним. У цьому кольорі можна оформити паркетна підлога, фасади гарнітура, дверне полотно, віконні рами, стільницю, обідню зону, фрагменти стін або балки на стелі.

Зелена кухня

У Скандинавії він представлений відтінками хвойних дерев, моху і води. Вкраплення пастельного або синювато-зеленого повинні бути невеликими, інакше стиль кухні плавно перейде в прованс.

Матеріали і обробка кухні в скандинавському стилі

У створенні естетичного дизайну значиму роль грає не тільки колір, а й текстура поверхонь. Серед великої різноманітності оздоблювальних матеріалів легко розгубитися, але якщо проявити творчу кмітливість, то результат неодмінно порадує.

Підлога

Вибираючи підлогове покриття для кухні, варто пам'ятати, що його напевно доведеться часто мити. Через низьку вологостійкість, ламінат краще розташувати подалі від плити і мийки. Доречними в зоні готування будуть керамічна плитка, штучний камінь, лінолеум, наливна підлога. Також дуже гармонійно тут виглядає натуральний паркет кольору вибіленого дуба і дошки, пофарбовані білою або сірою фарбою.

Для маленької кухні в скандинавському стилі підійде однотонний підлогу, чорно-біла шахматка, плитка-печворк. Останні два варіанти можна застосувати і для обробки фартуха.

стіни

Скандинавський стиль передбачає кипіння-білі стіни без зайвих витребеньок. Їх оформлення повинно бути максимально простим. Чудово виглядає на невеликій кухні рівномірна побілка, фарбування, гладкі вінілові шпалери, глазурована керамічна плитка.

Фартух краще зробити немарким, наприклад, використовувати цегляну кладку, облицювати поверхню штучним гранітом або мармуром, наклеїти плівку з чорно-сірим геометричним візерунком. Цікаво в ніші між стільницею, вручений поверхнею, мийкою і верхніми шафками буде виглядати кольорова або однотонна біла мозаїка, а також плитка-печворк.

Меблі і техніка для кухні в скандинавському стилі

Для того щоб перебувати на кухні було приємно, слід відповідально підійти до вибору меблів і техніки. Ці речі повинні бути надійними, функціональними і красивими, при цьому не займати багато місця.


Кухонний гарнітур

Залежно від планування приміщення, гарнітур може бути прямим (на одну стіну), Г-образним, П-образним або розміщуватися фрагментами. Для маленької кухні в скандинавському стилі краще підібрати світлий фасад без виділяються елементів (наприклад, білий з неяскравими дерев'яними стільницями).

Якщо потрібно візуально підняти стелю, дверцята повинні бути прямокутними і витягнутими вгору, а розширити вузьку стіну допоможуть горизонтальні елементи. Щоб по максимуму використовувати вертикальний простір, гарнітур повинен бути високим, майже до стелі.

Обідня зона

Відмітна риса меблів в скандинавському стилі - простота і правильність ліній. Конструкція столу і стільців достатньо легка, але міцна. Тонкі дерев'яні або металеві, кольору стали, ніжки можуть розташовуватися рівно по кутах вироби або бути трохи зміщеними до центру, утворюючи трапецію.

Для облаштування комфортного обідньої зони ще використовуються компактні кутові диванчики білого, сірого, синього, блакитного кольору. На них можна розташувати яскраві декоративні подушки.

системи зберігання

Лаконічний північний дизайн має на увазі чистоту і порядок. Найкраще з цим справляються закриваються конструкції. Відкритих стелажів повинно бути якомога менше, щоб розташовані на них речі не створювали відчуття захаращеності.


Заощадити місце в маленькій кухні допоможе вбудована техніка, а також різні висувні, розкладні, що трансформуються полки і ящики.