Плануємо передпокій-топ 20 помилок, які не варто допускати.

Відмова від меблів. Одне з найбільш поширених рішень - зовсім обставляти передпокій. Так площу не загромождают, думати про дизайн практично не потрібно і при цьому ніяких «пилозбірників» в кімнаті. Провальний варіант спочатку. Чому? Тому що це, як мінімум, не практично. Коридор є місцем приходу / відходу, що в свою чергу передбачає наявність там одягу, взуття та аксесуарів для вулиці. Можна, звичайно, зберігати речі в іншій кімнаті, але це негігієнічно і дуже незручно. 

Перезавантаженість меблями.Протилежний першому варіант, який також є помилковим. Адже надлишок предметів робить дизайн прихожої  «важким», забирає «повітря» і багато корисної площі, що категорично неприпустимо, особливо для маленьких приміщень, де кожен сантиметр на «вагу золота». До того ж, якщо слідувати тенденціям меблевої індустрії, це не модно і не актуально. Отже, меблі в передпокої повинна бути, але збирати комплект слід з розумом, залишаючи тільки дійсно потрібні предмети.


image4.png 

Меблі на ніжках. Передпокій є місцем, де рівень забрудненості вище, ніж в інших кімнатах квартири / будинку. Саме в це приміщення в першу чергу потрапляє пил і сміття з вулиці чи під'їзду, тому тут прибирання потрібно частіше звичайного. Меблі на ніжках передбачають наявність відкритого простору під предметами, куди дістатися досить складно. Тому, при облаштуванні передпокою такими моделями, треба бути готовим або регулярно «забувати» про ці ділянки, або витрачати море часу на їх прибирання. Меблі на ніжках можна ставити в передпокої, але це вкрай непрактично. Краще віддати перевагу підвісним моделям або ж на платформі.

Невисокі шафи. Тут мається на увазі не до самої стелі. Як вже пояснювалося вище, в передпокої скупчується багато пилу і кришка шафи не є винятком. Щоб підтримувати чистоту в кімнаті доведеться частенько «підійматися» на предмет, використовуючи драбину або високі стільці. Вихід - замовляти шафу під саму стелю. Такі моделі більш місткі, виглядають гармонійно і не накопичують пил на кришці. Якщо висота кімнати перевищує 2,5 метра, радимо робити шафа з антресолями (інакше двері з часом почнуть «косити» в сторони).

Відкривні шафи. У продовженні питання про шафах, важливо звернути увагу на спосіб відкривання дверей. Моделі з відкривними стулками, хоча і перевірені роками, вимагають додаткової вільної площі для відкривання. Якщо коридор по площі нагадує вітальню в «хрущовці», проблеми немає. Але, як правило, передпокої не славляться великою квадратурою, тому кращим рішенням є замовляти шафи-купе. Такі моделі зручні, прості у використанні, довговічні (якщо купувати алюмінієву розсувну систему) і потребують 0 метрів для відкривання / закривання. Тому в будь-яку іншу кімнату будинку цілком можна ставити розсувні моделі, але для прихожей практичніше вибирати шафи-купе.

Відсутність відкритих секцій. При всьому бажанні заховати речі «від сторонніх очей», не варто нехтувати відкритими вішалками. Пояснити необхідність  таких меблів в передпокої просто. Після вулиці одяг і взуття можуть бути мокрими і брудними. При розміщенні таких речей в закритих шафах, меблі зсередини брудняться і відсирівають. В результаті псується не тільки меблі, а й речі (а позбутися від цвілі і запаху сирості досить складно).Тому відкриті вішалки і взуттєвниці є обов'язковою частиною дизайну передпокою. Навіть якщо кімната дуже мініатюрна, на сучасному меблевому ринку можна знайти підходящу модель (наприклад, планки з відкидними гачками). Вони зберігають речі в цілісності і роблять процес роздягання / одягання простішим і швидшим.

Відсутність місця для «дріб'язку». Щоб зробити дизайн передпокою максимально зручним для людей, необхідно передбачити місце для зберігання всяких дрібних, але необхідних речей: ключів, гребінців, щіток для одягу, ложки для взуття і т.д. Що можна зробити: встановити підвісні полки або ящички, прикріпити спеціальні кошики або органайзери, поставити тумбу.Обов'язково організуйте місце для розміщення будь-яких дрібниць, але робіть це виходячи з площі і дизайну передпокою.

Немає місця для сидіння. Взуватися і роззуватися легше і швидше, присівши на пуфик, стільчик або лавочку. Особливо актуально наявність місця для сидіння, якщо в будинку проживають маленькі дітки і люди похилого віку.Це не обов'язкова умова при створенні дизайну передпокою, але з пуфиком / стільцем набагато зручніше (якщо зовсім немає місця, але місце для сидіння необхідно, використовуйте відкидні або розкладні стільчики).

Відсутність ростового дзеркала. Як можна оцінити свій зовнішній вигляд, уклавши красиво шарфик або поправивши з'їхала набік шапку - звичайно, в дзеркалі на повний зріст. Воно допомагає переконатися, що зовнішній вигляд бездоганний і можна сміливо «виходити в люди». Щоб не топтатися по всьому коридору, не позичати місце і просто зробити дизайн зручним, можна розмістити дзеркало на внутрішній стороні вхідних дверей.Без ростового дзеркала або інший схожою відбиває збори на вулицю будуть проходити «наосліп», що досить незручно, а для модників взагалі неприпустимо.

Двері в різних стилях. Як правило, передпокій є «місцем зустрічі» кількох дверей: вхідний, в санвузол, на кухню, в вітальню і т.д. Якщо всі двері виконані в різних стилях / кольорах - дизайн передпокою нагадує «вінегрет» (ніякої гармонії і єдності). Тому слід ставити в коридорі і по дому в цілому однакові дверні полотна. Спосіб відкриття може бути різним, але стильове і кольорове оформлення - ідентичне.

Неправильне колірне оформлення. Вибираючи колір для стін, підлог, меблів, варто слідувати одному важливому правилу: світлі тони візуально розширюють приміщення, темні - зменшують.

Килимове покриття. Не варто застеляти всю підлогу в передпокої килимовою доріжкою, навіть з коротким ворсом паласного типу. Вона, як магніт, буде притягувати весь пил і бруд, добре затрамбовуючись  між волокнами. Підтримувати чистоту килимового покриття в передпокої вкрай складно і вимагає багато часу, сил. Килимове покриття бажано виключити з дизайну кімнати. Але затяті шанувальники текстильних виробів можуть замовити підлогу, стилізований під килим.

Відсутність придверного килимка. Повністю застеляти підлоги не рекомендується, але килимок біля дверей повинен лежати обов'язково. Він буде збирати увесь основний бруд і вологу з вулиці, не даючи їй тягнутися далі по кімнаті.Рекомендуємо застеляйте місце біля входу килимком, але вибирайте не звичайні вироби, а спеціальні, зроблені на гумовій основі.

Комбінація підлог. Деякі люди, замість придверних килимків вважають за краще зробити його імітацію (наприклад, викласти плиткою). Таким чином в передпокої зустрічаються 2-а види покриття, і виглядає такий дизайн безглуздо і до того ж є непрактичним, оскільки під стики завжди буде забиватися бруд.Тому  робити підлогове покриття в передпокої необзідно з одного, стійкого до стирання, вологи і бруду, матеріалу.

Одне джерело світла. Найчастіше в прихожих встановлюють одну лампу, але, так як вікон тут в більшості випадків немає, такого освітлення вкрай недостатньо. Щоб добре і зручно висвітлити коридор слід зробити тут 2-а види джерела світла: - 1 загальний (яскравий, для всієї кімнати), - 2 акцентне (спрямований на певні об'єкти, наприклад, дзеркало, шафа, вішалку).

Один вимикач. Традиційно на одну кімнату припадає один вимикач. У вітальні, спальні, дитячої - цього цілком достатньо, але в передпокої потрібно два. Перший слід розмістити біля вхідних дверей, щоб при вході / виході включати або вимикати світло. Другий в середині або кінці - щоб при користуванні приміщенням не доводилося ходити до самих дверей, забираючи звідти бруд і не розносячи її по всьому будинку.

Відсутність «обмежувачів». Що мається на увазі? Це межа, за яку не слід заходити у вуличному взутті і верхньому одязі. Такий «обмежувач» можна створити за допомогою: придверні Килимки, оздоблення стін, предметів меблів або колірних акцентів. Зроблена «межа» дозволить розділити передпокій на 2-і зони: своєрідний тамбур, де залишаються речі з вулиці, і житлову кімнату.

Краса на шкоду функціональності. Передпокій - це кімната дуже частого використання, тому, створюючи її дизайн, перш за все варто орієнтуватися на зручність і практичність, а вже потім естетичний вигляд. В іншому випадку приміщення перетвориться в «музей» - красиво, дорого, але руками чіпати не можна.Тому кожен предмет, поличка і гачок повинні бути зручними і на своєму місці. А краси можна домогтися, вибираючи якісні вироби в єдиному стилі.

Стиль «комора». Протилежний попередньому пункту варіант, коли передпокій сприймається як склад або комору. Сюди зносяться всі непотрібні речі, збирається меблі із залишків, що шкода викинути, віщаються недоречні картини і декор. В результаті дизайн виглядає незграбно, захаращене і відверто без смаку.Ставитеся до дизайну передпокою, як і до оформлення інших кімнат - адже це те, з чого починається і формує перше враження будь-який будинок.


P.S. Не забувайте використовувати органайзери - вони займають мало місця, але при цьому розкладають по поличками цілу гору різних речей.